Előadásaink, programjaink
(személyesen vagy online megtartva)

 

 

Passzold vissza Tesó! –
Mobil újrahasznosítási program az élőhelyek védelméért!

(személyes, online) 

Megrendelés

 

Ajánlott korosztály: Alsó- és felső tagozatos valamint középiskolás diákok

Használt mobiltelefon visszagyűjtő akció a gorillákért, csimpánzokért. Minden iskola kap egy kis- vagy nagyméretű egyedi gyűjtődobozt (vagy el is készíthetik sajátjukat az újrahasznosítás jegyében a foglalkozás keretében), valamint mintaplakátokat és videókat amivel az iskola felépítheti saját kampányát.

Részletes információ a programról itt a honlapon

Előadásunk során korosztályra szabott játékos feladatok és ismertetők segítségével bemutatjuk a diákoknak, hogy a mindegyikük zsebében megbúvó mobiltelefon, laptop, tablet milyen áron jut el hozzájuk és mit tehetnek azért, hogy ezt az árat “visszafizethessék”.

Érintett témakörök: Élőhelyek pusztítása és védelme, gyermekmunka, fenntartható gazdaság, konfliktusos ásványok.

 

 Kiegészítő játékok a foglalkozás után (személyes előadás esetén):

 


Ismerd meg a csimpánzok világát!
(személyes, online)

Megrendelés

Ajánlott korosztály: Óvodások, alsó- és felső tagozatos valamint középiskolás diákok

Dr.Jane Goodall a csimpánz-kutatásokat 1960. július 14-én kezdte meg. Felfedezéseivel bemutatta, hogy sokkal több közös van bennünk az állatvilággal és a környezetünkkel, mint azt korábban gondoltuk.

Részletes információ a csimpánzokról itt a honlapon

Előadásunk során bemutatjuk a csimpánzokat és élőhelyeiket, valamint azt, hogy milyen emberi tevékenységek veszélyeztetik életüket és környezetüket. Interaktív előadásunkban kiderül, hogy milyen eszközöket használnak a csimpánzok és az is hogy okosabbak vagyunk-e mint egy csimpánz. Célunk elérni azt, hogy a gyermekek ne egy különálló fajként definiálják az embert és saját magukat, hanem a természet részeként.

Érintett témakörök: csimpánzok védelme, élőhelyek védelme.

Kiegészítő játékok a foglalkozás után (személyes előadás esetén): 

 

Zero waste életmód - hogyan csökkenthető a hulladék otthonunkban? (személyesen vagy online)

 Megrendelés

 

Ajánlott korosztály: 12 éves kortól

Egyre többen látjuk be, hogy változtatnunk kell (fogyasztói) szokásainkon a környezetünk, Földünk védelme érdekében. Azonban amikor oda jutunk, hogy akkor mi is legyen az első lépés, tanácstalanul állunk.

Az előadás során bemutatjuk a hulladékmentesség 5 alapszabályát, segítséget nyújtunk, hogyan érdemes belekezdeni, és gyakorlati, a mindennapokban könnyen alkalmazható praktikákat osztunk meg.

Érintett témakörök: túlfogyasztás, hulladékcsökkentés, környezettudatos gondolkodás, komposztálás, csomagolásmentes vásárlás, fenntartható divat.

Pálmaolajmentes élet –
Tudatos vásárlás kialakítása az esőerdők védelmében

(személyes, online)

Megrendelés

 

Ajánlott korosztály: Felső tagozatos valamint középiskolás diákok

Előadásunk során bemutatjuk, hogy mi is az az olajpálma, amiből a pálmaolajat nyerik, hogy milyen termékekben található, miért probléma ha pálmaolajat tartalmaz egy termék és hogyan függ össze a Kárpát-medencében vásárolt élelmiszer a borneói orángutánok élőhelyével.

Érintett témakörök: Esőerdők pusztítása és védelme, orángutánok védelme, fenntartható gazdaság és kereskedelem.

 

 

 

Műanyagszennyezés –
A műanyag, mint veszélyforrás

(személyes, online)

Megrendelés

 

Ajánlott korosztály: Óvodások, alsó- és felső tagozatos valamint középiskolás diákok

Előadásunk során ismertetjük a műanyagok hatását életünkre és környezetünkre, illetve játékos feladatok segítségével bemutatjuk, hogy mint egyének mit tudunk tenni a műanyag “kiváltására”, milyen alternatív, környezetkímélő módszereket alkalmazhatunk bolygónk és életünk védelme érdekében.

A foglalkozásunk során bemutatjuk, miből készül a nejlonzacskó, milyen hatással lehet a természetre és az állatokra. Textiltáska használatával egy év alatt akár ezer nejlonszatyrot válthatunk ki.

Érintett témakörök: műanyagok típusai és lebomlási ideje, a műanyag, mint veszélyforrás, fenntarthatóság a mindennapi életben.

Kiegészítő játékok a foglalkozás után (személyes előadás esetén):

Alsósoknak, felsősöknek és középiskolásoknak: Textiltáska festés (textilkrétával, textilfilccel és sablonok segítségével) 2000 Ft/fő

 

 

Gyöngyökkel az életért -
Papír újrahasznosítás Ugandában

(személyes, online)

Megrendelés

 

Ajánlott korosztály: Alsó- és felső tagozatos valamint középiskolás diákok

Afrika természeti értékeit sújtó problémák egyik alapja, hogy a helyi lakosság teljes mértékben az erdők erőforrásaira bízza a megélhetését. Ahogyan azonban a népesség növekszik, az erdő képtelen ellátni az éhező családokat élelemmel.

A Jane Goodall Intézet különösen fontos feladatának tartja, hogy alternatív megélhetési forrásokat biztosítson a helyi lakosság számára. Ennek egyike a papír különleges újrahasznosítása gyöngyökként. Az Ugandából származó gyöngyöket, ékszereket meg is lehet vásárolni.

A résztvevőknek megmutatjuk a gyöngykészítés módszerét és kipróbálhatják hogyan lehet papír gyöngyöt sodorni. Ezekből a gyöngyökből közösen ékszereket készítünk, amit aztán hordhatnak, hazavihetnek a résztvevők.

Érintett témakörök: fenntartható gazdaság, szegénység, harmadik világbeli országok problémái.

Kiegészítő játékok a foglalkozás után (személyes előadás esetén): 

 A győngykészítés ingyenes, de az ugandai győngyőkkel való fűzés 2000 Ft/fő

 

Fenntartható életmód
(személyes, online)

Megrendelés

 

Ajánlott korosztály: Felső tagozatos valamint középiskolás diákok

A nem megújuló erőforrások túlzott felhasználása, globális klímaváltozást okoz és lényegesen csökkent az utánunk következő generációk számára elérhető erőforrások mennyisége. Az állandó növekedés hosszú távon nem fenntartható. Ökológiai válságot és az ökoszisztéma öszeomlását okozza, ezért alapvető szemléletváltásra van szükség. Szükség van a fogyasztásunk csökkentésére, a kibocsátás csökkentésére és át kell térni fenntartható szokásokra.

Előadásunk során bemutatjuk, hogy mi, mint egyének milyen apró lépésekkel, változtatásokkal tudjuk elérni, hogy fenntartható életmódot folytassunk és unokáink is legyen jövője.

Érintett témakörök: ökológiai lábnyom,  a biodiverzitás fontossága, élelmiszerpazarlás, fenntartható fogyasztói és vásárlási szokások, fenntarthatóság a mindennapokban. 

Kiegészítő játékok a foglalkozás után (személyes előadás esetén):

 

Roots&Shoots környezeti nevelési program (személyes, online)

INGYENES

Ajánlott korosztály: Óvodások, alsó- és felső tagozatos valamint középiskolás diákok

Közel 100 országban kipróbált, nemzetközi modellen nyugvó környezeti nevelési program, melynek célja, hogy az embereket cselekvésre ösztönözze, és így lehetőséget adjon a számukra, hogy a környezettudatos életmód alapjait tapasztalati úton sajátítsák el.

Közösségek számára készített programunk bármilyen óvodai, iskolai, céges, vagy baráti társaságban könnyen használható, beilleszthető. A választott projektek természetvédelmi, állatokat vagy embereket segítő tevékenységek lehetnek.

Részletes információk a programról itt a honlapunkon

Előadásuk során inspirációt adunk és példákat mutatunk, melyekkel segítünk kitalálni és beindítani egy olyan projektet, amely a helyi közösség egy vagy több problémáját segít megoldani.

Bemutatjuk a jelenlegi magyarországi Roots & Shoots csoportokat valamint külföldi példákat is, hogy ötleteket adhassunk az iskoláknak, hiszen a probléma lokálisan van jelen és ahhoz is igazodik de mindig van egy globális gyökere az egésznek így könnyű a mások által vezetett programok saját környezetbe való ültetése.

Eddigi megvalósult iskolai projektek:

Madáretető, madáritató, rovargarázs, süngarázs készítés, virágültetés, faültetés, zöldséges kert létrehozása, fasor megmentése.

 

 

Terepi program:


Tanösvény túra és természetvédelem óra

Sétaszínház
(csak személyesen)

Megrendelés

Ajánlott korosztály: Óvodások, alsó- és felső tagozatos valamint középiskolás diákok

A Jane Goodall Tanösvény Budapesten a II. kerületben az Arad utca és a Kővári út találkozásánál kezdődik. Innen 1 km hosszan felvezet a Vöröskővár tetejére. Felhasználva a Jane Goodall tanösvény nyújtotta lehetőségeket a túra során célunk a helyi természet bemutatása, illetve az ökoszisztéma hálózat ismertetése, megértetése a diákokkal.

Mindemellett, a program során ösztönözzük a gyerekeket, tanáraikat és kísérőiket, hogy gondolkozzanak el azon, hogy milyen problémákkal találkoznak saját környezetükben és hogyan tudják ezt megoldani vagy enyhíteni rajta.

(A programot esős időben nem tudjuk megtartani, de elnapolható!)


Jane (Dr. Jane Goodall után szabadon) a haragossikló előbújik a rejtekéből

 

Program kísérői :

Fél napos mintaprogram (egyénileg a csoportra szabva változhat a program):

  

 

Kitelepülés rendezvényekre:

Megrendelés

Standolás

Egyéb programjaink rendezvényekre:

Textiltáska festés a standon: rövid beszélgetés a gyerekekkel a műanyagok és szemét problémájáról, majd adunk egy Jane Goodall Intézet logójával ellátott textilszatyrot és biztosítunk a gyerekeknek textil zsírkrétát és filctollat valamint sablonokat.

Gyöngykészítés papírból a standon: a foglalkozás során a gyerekek és az érdeklődő felnőttek kipróbálhatják, hogy tudnak-e készíteni papírcsíkok és stift ragasztó felhasználásával olyan szép gyöngyöket, mint az ugandai asszonyok

Gyöngyfűzés, ékszerkészítés a standon: az ugandai asszonyok által készített gyöngyökből ékszerfűzés

Előadások technikai követelményei:

Kitelepülések technikai követelményei:

 

 

Előadások, túravezetések, kitelepülések árai:

Előadás: 40.000 Ft/ előadás + utazási költség

Túravezetés környezeti nevelővel: 40.000 Ft

Szakvezetéssel (biológus/zoológus): 40.000 Ft

Támogatói ár:  65.000 Forint , mellyel egy hátrányos helyzetű iskolába visszük el ingyenesen az előadásunkat, foglalkozásunkat. 

Kitelepülések rendezvényekre: 60.000 Ft / nap (standolás, információ átadás, készségfejlesztő játékok) + utazási költség

Önkéntesek napidíja 5000 Forint/fő. Minden rendezvény más, és más, így nem tudjuk előre mennyi erőforrásra van szükség, ezért mindenkinek egyedi ajánlatot adunk.

Textiltáska foglalkozás: ár megegyezés szerint (darabszámtól függően).

Gyöngyfűzés, ékszerkészítés: ár megegyezés szerint (darabszámtól függően).

 

A Jane Goodall Intézet programjain való részvétellel egy ajánlást kap minden óvoda, iskola vagy munkahely, amivel könnyebben elnyerheti az „Zöldóvoda”, “Ökoiskola”, “Zöld-cég” címet.

Emellett a Jane Goodall Intézet “Csimpánzbarát” minősítéssel látja el a megrendelőket, amiről oklevelet is kapnak.

 

Elérhetőségeink:

 

Levelezési cím: 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Iroda: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Email: info@janegoodall.hu

Tel: +36-30-724-0274, Kádár András, főtitkár

 

További információ kérhető az info@janegoodall.hu emailcímen.

ONLINE JELENTKEZÉS

 

 Lemba az egyik árvánk

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42