BÉKAMENTÉS

 

A PROGRAM BEMUTATÁSA

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság békamentő programja a farmosi ásóbékák megmentését tűzte zászlajára, melyhez 2009-ben csatlakozott segítőként a Jane Goodall Intézet. E természetvédelmi akció nem csak a kétéltűeknek kedvez, hanem környezeti nevelési programként alkalmat teremt a tanulásra, emellett lehetőséget nyújt fiataloknak és időseknek egyaránt, hogy részt vegyenek az élővilág és környezetünk gondozásában. 

Farmos határában a békák téli és nyári élőhelyét a 311-es műút választja el, ezért az állatoknak minden tavasszal és ősszel az úttesten kell átkelniük. A több tízezer példányból alig néhány juthat át a forgalmas úton, ráadásul az elgázolt állatok az autósokat is veszélyeztetik. Békamentő akciónk során kora tavasszal az út mentén terelőkerítést állítunk fel, ennek tövébe vödröket helyezünk, melyekbe éjszaka beleesnek a békák. A reggel kiérkező önkéntesek begyűjtik és megszámolják őket, majd az út túloldalán elterülő mocsárba viszik őket, ahol biztonságban szaporodhatnak. Az aktív természetvédelmi munka mellett a résztvevőknek bemutatjuk a kétéltűek jelenlegi helyzetét és az élővilágunkban betöltött fontos szerepét.

 

 

ÖNKÉNTES LEHETŐSÉG 

A békamentés időszaka a terelőkerítés felállításától (általában február vége) lebontásáig (valamikor áprilisban) tart. A Duna Ipoly Nemzeti Park munkatársainak hála, minden nap biztosított a békák vödrökből történő kiszedegetése, ám bizonyos napokon a Jane Goodall Intézet tapasztalt békamentői mutatják be a mentés folyamatát az érkező gyerekcsoportoknak. Kora reggeli vonattal megérkezünk Farmosra, majd egy rövid bevezető után nekivágunk a hetvenvalahány vödörnek. A begyűjtött kétéltűeket átviszik a szaporodóhelyükre, és szabadonengedjük őket. Ezt követően a csoport lelkesedésétől függően tehetünk egy kellemes kirándulást a szikesen.

Bővebb információkért keresd fel a Farmosi Békamentők facebook oldalát. 

 

AJÁNLOTT FELSZERELÉS:

  • vízálló lábbeli (bakancs, zárt bőrcipő, gumicsizma), mivel a fű még sokszor vizes az esők után
  • meleg ruha, széldzseki,mivel a nyílt terepen időnként elég szeles idők járnak
  • ha van, láthatósági mellény (rikító színű)

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42