JANE GOODALL TANÖSVÉNY

A Jane Goodall Tanösvény 2018. április 15-én 10 órakor került átadásra, a Budapest II. kerület Kővári út, és az Arad utca kereszteződésében, a sorompónál.

Legújabb projektünk a tanösvényre tervezett, rendezett sétaszínház, amely Dr. Jane Goodall írásai alapján készült színdarab.  A sétaszínház oldalának eléréséhez kattints ide.

Hogy jutsz ide:

 

 

 

A TANÖSVÉNY TÖRTÉNETE

Előzmények:

A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2011-ben indította el a haragossikló élőhely-védelmi programját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága támogatásával, ami elsősorban a Buda környéki területeken zajlott.

2016-ban 5 rádió-nyomkövetővel ellátott sikló monitorozását kezdték Vörös-kőváron, hogy pontosabb képet kaphassanak elterjedésükről és, hogy megismerhessük rejtett életmódjukat, amivel hozzájárulhatunk a védelmükhöz is.

Ezen a ponton kapcsolódtunk be a munkába (bár korábban is segítettünk az élőhelykezelési  akciókon), ugyanis Dr.Jane Goodall 2016-os látogatásakor személyesen engedett vissza két korábban befogott egyedet az öt megjelölt közül. Ennek emlékére elnevezték őket Jane-nek és Vali-nak, ugyanis Dr. Goodall teljes neve Valerie Jane Goodall.

Az ötlet

A Vörös-kővár és környéke is folyamatosan ki van téve az urbanizációs nyomásnak. Rekreációs helyszín, számos sportversenyt rendeznek itt, kedvelt kutyasétáltató hely, és az esti bulik egyik színtere is, amiről az eldobált sörösdobozok, üvegek és illegális tűzrakóhelyek árulkodnak. Ezért is indítottunk szemétszedési akciót, illetve általunk az egyik helyszíne lett a TESZEDD! programnak. 

Éppen ezért, hogy bemutathassuk az ide látogatóknak, itt élőknek, hogy milyen kincs birtokában vannak, elhatároztuk, hogy létrehozzuk a Jane Goodall Tanösvényt. Úgy gondoljuk, hogy ez némi védelmet nyújthat majd az itt élő állatoknak, növényeknek. Ha pedig megismerik az emberek ezeket a ritka élőlényeket, meg is szeretik, és utána meg is akarják majd védeni őket.

Az összefogás

Mindhárom szervezet megvalósíthatónak, és megvalósításra érdemesnek tartotta az ötletet. Így hát összefogtunk!

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya és a Jane Goodall Intézet elindította az ötletelést a témában, hozzáfogtunk a tervezéshez, és mivel minden építkezéshez elsősorban pénz kell, az adománygyűjtéshez is.

 

Egy másik perspektívából is megnézhetitek a tanösvényt ezen a videón keresztül:

 

A gyűjtés

A 2016. december 22-én a Jane Goodall tanösvény építési költségeinek fedezésére a NIOK Alapítvány segítségével indított adománygyűjtés, az „Adjukössze” oldalon 2017 elején lezárult. Az adományozott összeg 453.500 Ft lett, ami picit meg is haladta a célösszeget.

Voltak, akik közvetlen a számlaszámunkra utalták az adományukat, ez összesen 113.500 Ft.

Április 9-én 11 és 14 óra közt a Kazinczy utcában a Szimpla-piacon szerveztünk egy közösségi főzést a tanösvény építési költségeire. Remek hangulat kerekedett, és sok kedves adományozót lakattunk jól. A végére 110.590 Ft gyűlt össze, ami felülmúlta a várakozásainkat.

Így összesen 677.590 Ft-ot kaptunk civil adományozóktól, és akkor még nem volt meg a teljes összeg… A megvalósításhoz hiányzó, nagyjából 300.000 forintot még össze kellett gyűjtenünk, melyhez támogatókat szerettünk volna bevonni.

Mivel jó kapcsolatot ápolunk a II. Kerületi Önkormányzattal is, és számukra is fontos, hogy a projekt a helyi közösség érdekeit támogatja, elnyertük a támogatásukat.

Céges adományozás keretében a segítségünkre sietett még a “Minden doboz visszajár” program működtetője a Returpack Kft is.

 
A tervezés

2017. kora tavaszán kezdtünk neki, és szükség volt egy grafikusra is, aki összerakja a képeket, szövegeket. Ő Bodogán Timea lelkes önkéntesünk lett. Nem volt könnyű dolga, hiszen nagyon lassan haladtunk a tartalommal, aminek illeszkednie kellett a rákerülő képekkel is. A képeket a helytörténeti gyűjteményből és a kutatók fotóiból válogattuk össze. A szöveghez pedig mindenki hozzátett egy keveset. Érdekessége a tábláknak, hogy az egyik oldalon magyarul, a másikon angolul lesz a szöveg, leírás, ugyanis gondoltunk a környékbeli nemzetközi iskolákra is.

Az engedély

A Tanösvény létesítéséhez szükség van létesítési, fennmaradási engedélyekre, amit a terület vagyonkezelője, tulajdonosa ad. Itt jelen esetben az MNV Zrt, a II. kerületi Önkormányzat és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület adta meg. Ezen szervek szerencsére szintén támogatták a létesítést, így könnyen megkaphattuk a végleges engedélyeket. Azonban a “könnyen” is több hónapot vett igénybe, ami azt eredményezte, hogy az időközben elkészült táblák telepítése 2018. tavaszára tolódott.

Téli álom

Az elhúzódott engedélyeztetési eljárás, és a hosszú tél miatt elhalasztottuk áprilisra az átadást.

A Tanösvény átadása

"Kedves barátaink jó hangulatú, családias átadás után most már bárki szabadon a tudásának gyarapítására használhatja a Tanösvényt. Jó tanulást kívánunk!"

A jövő

Reméljük, és hisszük, hogy ez a 6 táblából álló, kilométeres tanösvény segíti majd a kaszpi haragossiklók, a közönséges ürgék és a többi védett élőlény hosszútávú fennmaradását. A környék és később a távolabbi tanintézmények pedig itt fogják tartani a környezeti nevelési tanóráikat. Összefogva a helyi lakossággal, és a diákokkal sikerülni fog megőrizni a jövő generációinak ezt az apró, csodálatos, elszigetelt élőhelyet.

“Minden egyes cselekedet számít!” - Dr.Jane Goodall

2021-ben a Vadonleső segítségével, és a II. Kerületi Önkormányzat támogatásával meghosszabbítjuk a Tanösvényt, hogy kör tanösvénnyé váljon.

Kiemelt támogatóink voltak:

Agrárminisztérium(volt Földművelésügyi Minisztérium), a II. Kerületi Önkormányzat, a Magyar Madártani Egyesület, az Európa Universitas Kft, és a Minden doboz visszajár környezetvédelmi program

Közösségi adományozóinknak külön köszönettel tartozunk!

A közösségi adományozás lebonyolítója a NIOK alapítvány Adjukössze.hu programja volt

Köszönet a Szimpla vásárnap őstermelői piac-nak, hogy segített a közösségi főzés lebonyolításában, és természetesen Subosits Antal főszakácsnak a receptért, főzésért.

Az engedélyek gördülékeny megszerzéséhez köszönettel tartozunk az MNV Zrt-nek, és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesületnek.

Az adományozóink közt kisorsolt siklóernyős repülést a 2SE siklóernyős klub biztosította.

Médiatámogatóink:

Greenfo.hu , Turista Magazin

Grafika:

Bodogán Tímea

Táblák szakfordítója:

1x1 Fordítóiroda

Kivitelező:

Artwizard Kft, Barócsi Sándor ev.

Köszönjük önkénteseink fáradhatatlan munkáját is, mert nélkülük nem sikerült volna.

A Tanösvény létrehozói:

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Jane Goodall Intézet, Magyar Madártani Egyesület Kétéltű-, és Hüllővédelmi Szakosztálya

 

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42