Mindenki érdeke a talaj védelme

Írta: A JGI AfriCa Programs Team

Fordította: Zórity Laura

 

A JGI társadalomtudományi kampánya komposztálással segíti a közösségeket, és célja, hogy csökkentse az erdőirtást.

A tanzániai Isubangala faluból származó Sophia Moris 1993-ban, fiatalon kezdte a földművelést. Idővel a talaj termékenységének csökkenését tapasztalta, ami gyenge termőképességhez vezetett. Gazdasági nehézségekkel küszködve a közeli erdők kiirtásához folyamodott, hogy új termőföldet alakítson ki.

A szintén Isubangalából származó Lucy Elias Fidos emlékei között még él, hogy részt vett egy nyolchektáros farm kialakításában egy erdőben, anélkül, hogy tudta volna, hogy ez hatással lesz az esőzési mintázatokra, a csimpánzokra, és más állatokra. „Csak azt tudtam, hogy ez majd megoldást jelent a talaj terméketlenségére” – mondta Lucy.

 

Sophia Morris a komposztáló kukoricaföldjén. Fotó: JGI/Michael Pandisha

 

Ma Sophia és Lucy vezető gazdálkodókként vesznek részt a JGI komposztálást népszerűsítő innovatív kampányában, amely a társadalomtudomány és a közösségi együttműködés legjobb gyakorlatain alapul.

Ez a kampány a Jane Goodall Intézet nyugat-tanzániai tájvédelmi projektje (LCWT – Landscape Conservation in Western Tanzania), amelyet az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) finanszíroz, és amelyet az Impact by Design partnerségével fejlesztettek ki. A kampány az erdőirtás megakadályozásával és az emberi közösségek előtt álló kihívásokkal foglalkozik.

Mindehhez pedig a JGI Tacare nevű természetvédelmi, közösségi szinten irányított megközelítést alkalmazza. Az erdőkbe való emberi beavatkozások, a kevés termékeny kisüzemi gazdaság kizsigerelése – mindez nagy mértékben fenyegeti az emberi közösségeket, az emberszabású majmokat és más vadon élő állatokat, az erdőirtás pedig az éghajlatváltozás egyik fő mozgatórugója. 

A kampány során a JGI korszerű tudományos és földrajzi információs rendszerek (GIS) adatait, valamint a közösség tagjainak, helyi szakértőknek és kormányzati tisztviselőknek a felméréseit használta fel. Ezek segítségével a JGI megállapította, hogy a helyi gazdaságokban a talaj terméketlensége egy olyan kulcsfontosságú kihívás, amely az emberi közösségeket és a vadon élő állatvilágot egyaránt érinti.

A kistermelők ennek következtében jobb talaj után kutatva a nélkülözhetetlen folyóparti élőhelyeken hoztak létre gazdaságokat. Az Impact by Design partnerségével készített felmérések a társadalmi-gazdasági információkat és a kulturális vonatkozásokat is feltárták, hogy jobban megértsék a meglévő kihívásokat és a potenciális megoldási lehetőségeket.

Az így kapott megoldást – a komposztálást – a kampány központi elemévé tették. A komposztálási kampány, melynek alapja a közösség által irányított természetvédelem, jobb alternatívát kínál a gazdálkodóknak, miközben védi az erdőket, az élővilágot és az embereket egyaránt.

 

Lucy Fidos komposztkupacot készít. Fotó: JGI/Michael Pandisha

 

A kampány során három faluban kulcsfontosságú szerepet kapnak a részt vevő gazdák, akik egy kisebb földrészt különítettek el, amelyen megtanulják a komposztot előállítani és használni.

Ez bemutató parcella több célt is szolgál:

Először is, összehasonlítási pontot biztosít a gazdaság többi részével, ahol a növényeket komposzt nélkül (és gyakran káros ipari műtrágyákkal) termesztik. Másodszor, lehetőséget ad a közösség többi tagjának, hogy első kézből láthassák, milyen pozitív hatásai vannak a komposztálásnak – és hogy milyen egyszerű azt elvégezni.

A teljes kampány a kulturális elfogadás számos formáját használja a résztvevő gazdákkal együtt, beleértve a vizuális megjelenítést, az üzenetküldést, az eseményeket és a társadalmi elfogadás egyéb formáit, hogy a kampány izgalmat keltsen és részvételt ösztönözzön, elhárítsa az akadályokat, beleértve 24 000 kg komposztminta biztosítását, valamint, hogy releváns és hasznos legyen a helyi közösségek számára.

Az eredmények magukért beszélnek. Lucy azt mondta, hogy a komposztálás előtt alig tudott betakarítani egy zsák babot fél hektáron. Most már átlagosan három zsákot termeszt fél hektáronként:

„Ez a JGI-nek köszönhetően figyelemre méltó eredmény a kistermelők számára”.

 

Korábbi cikkek a témában: 

A közösségek képesek megvédeni az ökoszisztémát - interjú Dr. Lilian Pintea-val

Komposzt tréning segíti a gazdálkodókat a talajjavításban és az élőhelyvédelemben

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42