Jane Goodall Intézetek találkozója Bécsben az EUPP4 projekt keretében

 

Június 18-án egy szép verőfényes napon indultunk el Bécsbe, hogy találkozzunk az osztrák Jane Goodall Intézet munkatársaival. A magyar intézetet Erdei Judit, Gáspár Zita, Bodzsoni Péter önkéntesek, Kádár András titkárunk, és a Roots&Shoots programunkban dolgozó Batka Berni, és Gáll Janka képviselte. 

A látogatás apropóját az hozta, hogy 2024. július 1-től Magyarország veszi át az EU elnökségét, és az ehhez való felkészüléshez képzéseket támogat a HAND Szövetségen keresztül, melynek mi is a tagjai vagyunk.

 

 

Mivel 2018-ban Ausztria látta el az elnökséget, ezért volt számunkra kézenfekvő, hogy a Bécsben működő Jane Goodall Intézet vezetőitől tudjunk meg többet a saját működésükről, a kormányzattal való kapcsolatukról és a bevételi-, adománygyűjtési lehetőségeikről, módszereikről.   

A hajnali 5 órás indulás a Népligettől sem szegte kedvét a csapatnak, és izgatottan vártuk a nap további részét. 

 

 

A bécsi buszpályaudvaron Alexandra Foidl várt minket, aki az osztrák intézet Roots&Shoots programjának a vezetője. Janka, és Alexandra még 2019-ben találkoztak Windsorban az éves Roots&Shoots összejövetelen, ahol egymásnak, és Harry Hercegnek mutatták be a nemzetek programjait, tevékenységeit, és erősítették a szervezeti egységet. 

A közös bécsi reggeli után ellátogattunk a "Billingual Primary School" külvárosi iskolába, ahol megismerhettük az iskola működését, a suliban működő Roots&Shoots programot, és a 2022-es "Jane látogatás" történetéről is többet megtudhattunk.

 

 

Az iskola kertjében a gyerekek Dr. Jane-nel fákat ültettek, amiket folyamatosan gondoznak, és védenek azóta is. Azonban a város vezetői elhatározták, hogy bővítik az iskola területét, aminek útjában állnak a fák, ezért kezdeményezték a kivágásukat, eltávolításukat. 

 

 

A klímaváltozással kapcsolatosan rajzpályázatot hírdettek az iskolában, aminek alkotásait az aulában tekinthettük meg. A gyerekek igazán kifejező módon jelenítették meg a véleményüket a polgármester terveiről. 

Az aulában kihelyezett egyik tablón az osztályok beosztását is láthattuk, amin a különböző fenntarthatósági, újrahasznosítási felelősök beosztása szerepelt, ami nagyon hatékonynak bizonyult a mindennapokban. 

 

 

Felelősök:

Papír menedzser, Víz menedzser, Természet menedzser, Újrahasznosítás menedzser, Energia menedzser 

Mindannyian a társaikat megszólítva, és oktatva igyekeznek felhívni a figyelmet az EU fenntarthatósági céljaira, így már gyermekkorban elsajátíthatják ezeket, és beépíthetik az életükbe. 

 

 

Az egyik iskolai osztályban találkozhattunk a Roots&Shoots program képviselőivel a gyerekekkel. Elmesélték nekünk is az iskolát fenyegető fakivágás történetét, így megtudhattuk, hogy már a polgármesterrel is tárgyaltak, aki hajthatatlannak bizonyult. 

 

 

Mi az Újlengyeli Általános Iskolában működő Roots&Shoots csoportunk "Hársfa-tanösvény" projektjét mutattuk be, ahol a gyerekek szintén tiltakoztak az iskola előtt lévő hársfasor kivágása ellen, majd a polgármesterrel egyeztettek, és megmenekült a fasor, és még egy nyitható vitrinekből álló tanösvényt is készíttetett az önkormányzat, amiben folyamatosan cserélik a gyerekek az éppen aktuális információkat arról, hogy hogyan védhetjük meg, és óvhatjuk a hétköznapokban a természeti kincseinket. 

Batka Berni bemutatta az "Eszterlánc Montessori" Roots&Shoots gyerekcsoportját. Beszélgettünk még a gyerekekkel, Janka tett fel kérdéseket, illetve a gyerekek nekünk, és így mindkét fél megismerhette a másikat, és a tevékenységeit. Így inspirálódhattunk egymás projektjeiből, gondolataiból. 

Az együtt gondolkodás, és az ebből kialakuló újabbnál-újabb projektek teszik jobbá majd a Földünket.

 

 

Találkozás a JGI-Austria vezetőjével

 

Diana Leinzingerrel, és Alexandrával a Városi Parkba mentünk piknikezni, amihez a közelben lévő, és fenntartható módon üzemeltetett étkezdében vásároltunk harapnivalót.

A parkban, a fák árnyékában sokan próbáltak enyhüléshez jutni a tikkasztó hőségben, így mi is a fűben, a piknik takaróinkon heveredtünk le. 

 

 

Diana, és Alexandra bemutatták az intézetük működését, külön kiemelve a kormányzati támogatásokkal kapcsolatos témát. Az osztrák kormányzati ügynökség, csakúgy mint nálunk a Hungary Helps Ügynökség az ugandai programjaikat finanszírozza. 

Az ottani rendszerben a költségek 60%-át a szervezetnek kell állnia, és csak 40%-ot biztosít az állam. Az elszámolása is sokkal bonyolultabb, mint a magyar pályázatoké. Ennek ellenére több projektjük is fut párhuzamosan Ugandában, amik a helyi élővilágot, és a helyi közösséget segítik. 

 

 

A bevételeik 20 %-a civil adományozóktól érkezik, ami nagyon szép eredmény. 

A kormányzattal nagyon jó a kapcsolatuk, így amikor Dr. Jane Bécsbe érkezik a szövetségi elnök mindig szívesen találkozik, és támogatja az Intézet munkáját. 

Nem kell mozgósítaniuk az önkénteseket, és nem is kommunikálnak erről egyáltalán a közösségi médiában, benne vannak a köztudatban és az önkéntesek keresik meg őket, akik általában az egyetemi éveikig aktívak. 

 

Alexander Van der Bellen Szövetségi Elnök, Dr. Jane Goodall és a Nemzeti Park Igazgatója Edith Klauser

 

Nincs annyi fantázia az osztrák Roots&Shoots csoportok munkájában, de ezt közép-európai jelenségnek látják.

A chilei intézettel együttműködnek, ott kreatívabbak a fiatalok, és oda át tudják ültetni az osztrák struktúrát és a jó gyakorlatokat. A közel 100 Roots&Shoots csoport az éves beszámolója után kap certificate-et az intézettől. 

 

 

A sok jógyakorlat, és hasznos információ után ellátogattunk a Bécsi Állatkertbe, ahol megbeszéltük a hallottakat, miközben meglátogattuk a koalákat, az óriás pandákat, és az orangutánokat. 

 

 

Rengeteget tanultunk, és ezeket igyekszünk beépíteni a tevékenységeinkbe, munkánkba. Megígértük Diana-nak, és Alexandra-nak, hogy legközelebb mi látjuk vendégül őket Magyarországon. 

Mi már nagyon várjuk, hogy újra találkozzunk! 

További képek a galériában: GALÉRIA

 

Fotók: Bodzsoni Péter

 

Az „Együtt egy nyitott, igazságos és fenntartható Európa felé a világban – Negyedik Trió EU Elnökségi Projekt” az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg, a magyar HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség ; a spanyol La Coordinadora; a belga CNCD-11.11.11 és 11.11.11., mint nemzeti civil szervezeti platformok, valamint a CONCORD, mint európai civil szervezeti szövetség partnerségében, közösen munkálkodva a fenntartható fejlődés és nemzetközi együttműködés területén.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42