A toronyházban létesített állatkert tulajdonosai véget vetettek az utolsó thaiföldi gorilla megmentésére indított kampánynak

A gorilla tulajdonosa, a Pata Pinklao Áruház október 22-én visszautasította azt a felvetést, miszerint Bua Noi eladó lenne, vagy hogy bármilyen egyeztetést vagy üzleti tárgyalást folytattak volna egy harmadik féllel – ellentétben a természeti erőforrások miniszterének, Thanespol Thanaboonyawat úr titkárának nyilatkozatával. A titkár szerint a gorilla szabadságát 30 millió thai bahtért meg lehetne vásárolni, így a nősténygorillát visszaengedhetnék egy, a jelenleginél természetesebb, németországi környezetbe, más gorillák közé. Bua Noi hím társával együtt közel negyven évvel ezelőtt, 1983 elején került Thaiföldre, amikor a városi állatkert megnyitotta kapuit.

A thaiföldi Természeti Erőforrások és Környezetvédelmi Minisztériumot erősen foglalkoztatja Thaiföld utolsó gorillájának, Bua Noinak a sorsa. A minisztérium október 21-én meglebegtette annak lehetőségét, hogy 30 millió thai baht ellenében megvásárolható volna a jelenleg a toronyház hetedik emeletén található állatkerti kifutóban tartott állat szabadsága. A miniszter titkára, Varawut Silpa-Archa javaslata szerint adománygyűjtést kellene indítani annak érdekében, hogy Bua Noi visszatérhessen Németországba, ahol született, így utolsó napjait más gorillákkal együtt, egy számára megfelelőbb környezetben tölthetné. Csak pár hónapon múlt 1983-ban, hogy a gorilla nem esett az ENSZ Washingtoni Egyezményének védelme alá. Október 22-én a gorilla jelenlegi tulajdonosa elutasított minden olyan feltételezést, amely szerint eladó lenne az állat, és megkérdőjelezte azt is, hogy egyáltalán ajánlatos volna-e elköltöztetni a gorillát jelenlegi környezetéből.

 


A képen Bua Noi, Thaiföld utolsó gorillája, Bangkok belvárosának Bang Phlat negyedében álló felhőkarcoló, a Pata Pinklao Áruház 6. és 7. emeletén található Pata Állatkertben. A gorilla Thaiföldre érkezése óta, közel 40 éve él ebben a kifutóban. A Természeti Erőforrások és Környezetvédelmi Minisztérium magas rangú tisztviselőinek azon indítványa, hogy vásárolják meg Bua Noi szabadságát 30 millió thai baht ellenében, és más gorillákkal együtt helyezzék őt vissza eredeti, németországi környezetbe, elutasító választ váltott ki az állatkert jelenlegi tulajdonosától október 22-én.

Az ellentmondásos megítélésű bangkoki thai állatkert október 22-én cáfolta a Természeti Erőforrások és Környezetvédelmi Minisztérium képviselője által az azt megelőző napon tett kijelentéseket, amelyek szerint tárgyalásokat folytattak a létesítmény lakójának, Thaiföld utolsó gorillájának eladásáról, akinek helyzetét évtizedek óta aggodalommal kíséri nyomon mind a közvélemény, mind pedig - az utóbbi időben - a kormányzati tisztviselők.

Hivatalosan is megerősítették, hogy a Bangkok belvárosának Bang Phlat negyedében álló felhőkarcoló, a Pata Pinklao Áruház 6. és 7. emeletén elhelyezkedő Pata Állatkertjében élő Bua Noi, a nőstény gorilla, akinek neve thai nyelven kis lótuszt jelent, fajának utolsó képviselője Thaiföldön.

 

A Bangkok belvárosában található, egy felhőkarcolóban helyet kapó áruház két emeletét elfoglaló, 1983-ban alapított rendhagyó állatkert leghíresebb attrakciója Bua Noi

Az 1983-ban alapított rendhagyó létesítménynek kétségkívül a gorilla az egyik legrégebbi lakója, és egyben a legnépszerűbb látnivalója.

 

Október 21-én, pénteken Varawut Silpa-Archa Természeti Erőforrások és Környezetvédelmi Miniszter titkára, Thanespol Thanaboonyawat azt állította, hogy minisztériuma tárgyalásokat folytat a bangkoki áruházban található Pata Zoo tulajdonosaival a gorilla 30 millió thai baht áron történő megvásárlásáról.

A tisztviselő nyilatkozatában célzott arra, hogy ezt az árat az áruház szabta meg, amelynek jelenlegi vezetése 2020 óta vezeti a vállalkozást. A vételárat a minisztérium jótékonysági rendezvényeken, például futóversenyeken, valamint lakossági adományozások révén fogja előteremteni.

 

Terv a gorilla visszaküldése Németországba, hogy más gorillákkal együtt szebb környezetben élhessen, mielőtt meghal

 

Thanespol úr kitért arra, hogy Bua Noit visszaküldenék Németországba, ahol meglátta a napvilágot, hogy utolsó éveit más gorillák társaságában tölthesse, és körükben halhasson meg. A tisztviselő rámutatott, hogy a gorilla 43 évesen már öregkorba lépett, ugyanis a nőstény gorillák várható élettartama általában 40-50 év közé tehető.

A miniszter titkára aggodalmának adott hangot a gorilla helyzete miatt, aki a hírek szerint egy 20 méter hosszú és 10 méter széles kifutóban él, miután párja, egy hím gorilla nem sokkal azután, hogy együtt megérkeztek Németországból, meghalt.

A minisztérium pénteken felhívta a figyelmet a hozzájuk beérkezett, Bua Noi helyzetével és a Bangkok metropoliszának szívében található, felhőkarcolókkal teli, városi környezetben létesített, vadállatokat tartó állatkerttel kapcsolatos folyamatos panaszáradatra.

„A minisztériumhoz és az Állatkertek Szövetségéhez számos panasz érkezett be az emberektől, miszerint Bua Noi több mint 30 éve él a ketrecében. Jobb lenne, ha Bua Noi találkozhatna más gorillákkal eredeti németországi otthonában, mintsem hogy egyedül haljon meg egy ketrecben” – magyarázta Thanespol úr.

 

A hivatalos vizsgálatok során ugyanakkor nem találtak bizonyítékot arra, hogy szabálysértést követett volna el az állatkert, a hivatalok kizárták annak lehetőségét, hogy lépéseket tegyenek Bua Noi lefoglalása érdekében

 

Magától értetődik, hogy a minisztérium és más hivatalos szervek időről időre kivizsgálták a városi állatkert működését, és megállapították, hogy az megfelel a királyságban hatályos valamennyi törvénynek, ezért – dacára a közvéleménynek és a megfogalmazott aggályoknak – kizárt, hogy intézkedéseket foganatosítsanak ellene.

Bua Noival és a kétszintes állatkertben tartott többi faj egyedeivel kapcsolatban azt lehet tudni, hogy a magánállatkert legálisan vásárolta meg a gorillát, mielőtt 1983 elején megnyitották volna a létesítményt. Mindez csupán néhány hónappal előzte meg Thaiföld csatlakozását a Washingtoni Egyezményhez, azaz a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményhez (CITES), ehhez az Egyesült Nemzetek Szervezete által 1975-ben elfogadott jogszabályhoz, amely tiltja a vadon élő állatok és növények kereskedelmét.

A gorilla jogilag a bangkoki állatkert magántulajdona.

 

Az Állatkert határozott választ adott október 22-én, szombaton a minisztérium tisztviselőjének, melyben kategorikusan cáfolják a királyság utolsó gorillájának eladására vonatkozó árajánlatot

 

Az állatkert Facebook-oldalán a miniszter titkárához intézett határozott válaszukban az üzemeltetők teljes mértékben cáfoltak minden olyan állítást, amely szerint megállapodtak volna Bua Noi eladásában, vagy hogy beárazták volna az általuk „legbecsesebb” állatnak nevezett gorillát.

Kétségbe vonták azt is, hogy egyáltalán célszerű és megvalósítható lenne-e elköltöztetni a gorillát jelenlegi, általuk járványmentesnek nevezett lakóhelyéről, másfelől rámutattak arra is, hogy az állatkert havonta 10 000 thai bahtot költ Bua Noi gondozására.

Az állatkert különösen azokkal az állításokkal szállt vitába, amelyek szerint a gorillát fogva tartják a létesítményben, ugyanakkor elfogadják azt, hogy vannak olyan emberek, akik eltérő véleményt formálnak meg azzal kapcsolatban, mi volna a legjobb Bua Noi számára.

A nyilatkozatukban elismerték azt a tényt, hogy a gorilla az utolsó éveit tapossa, de hozzátették, hogy valójában ennyi idősen már nem tudna egykönnyen alkalmazkodni az életmódjának vagy a környezetének a megváltozásához.

 

A „legbecsesebb” állat nem eladó

 

A nyilatkozatukból az is egyértelműen kiderült, hogy a gorilla nem eladó, annak ellenére, hogy az állatkert működése veszteséges.

Az állatkert üzemeltetői szerint a gorilla a „legbecsesebb” állatuk, és cáfolták, hogy a pénteken meglebegtetett, eladására vonatkozó ajánlattal egyáltalán foglalkoztak volna, vagy hogy akár egy harmadik fél tett volna egyáltalán ilyen javaslatot.

„Egy gorilla állatkerti körülmények között való életben tartása nagyon komplikált dolog. Az elmúlt években Thaiföld sikeresnek bizonyult ebben” – magyarázta a Pata Állatkert vezetősége. – Bua Noi mostanra – a fajára jellemző élettartamot figyelembe véve – már öregkorba lépett. A Pata Állatkert folyamatosan egyeztetéseket tart annak érdekében, hogy megfelelően gondoskodjanak az állatról, mivel teljesen tisztában vagyunk vele, hogy Bua Noi, az ország utolsó gorillája idős kora miatt bármikor meghalhat.

A patai állatkert a Pata Pinklao áruházban található, Bangkok Bang Phlat kerületében.

A hatodik emeleten úgynevezett éjszakai állatfajokat, például hüllőket és kétéltűeket mutatnak be.

 

Országos kampány 2014-ben a két szintet elfoglaló állatkert bezáratása érdekében, ahol többek között egy albínó piton, egy óriás tüskésrája és leopárdok, valamint majmok és orangutánok is találhatók

 

A bemutatott állatok között található egy óriás édesvízi tüskésrája, amely a világon a legnagyobb példánynak számít, valamint egy albínó szalagos tigrispiton.

A következő, a hetedik emeleten, ahol Bua Noi él, orangutánok és majmok, valamint fekete medvék (baribálok), tigrisek, leopárdok és egy fekete párduc is található.

2014 szeptemberében kampány indult a létesítmény bezáratása érdekében, a kormányhatóságokhoz benyújtott petíciót 35 000 ember írta alá.

A Nemzeti Parkok Minisztériumának főigazgatója elmondása szerint a későbbiekben vizsgálatot indítottak, melynek során megállapítást nyert, hogy az állatkert az előírásoknak megfelelően működik, és nem követett el semmilyen mulasztást a vadon élő állatok védelméről és védelméről szóló törvény vonatkozásában.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42

Error
Whoops, looks like something went wrong.