Tisztelt Pedagógus!

Tisztelt BISEL csapat Felkészítő Tanár!

Kedves Diákok!

 

Szíves tájékoztatásul írjuk, hogy az Energiaügyi Minisztérium meghirdette a BISEL program keretén belül a 2023-2024. évi tanévre vonatkozó országos versenyét „A vízből kelő élet” címmel, amelyre 7-9. és 10-12. évfolyamos diákok 4-6 fős csapatai jelentkezhetnek.

 

A BISEL egy vízvizsgálati módszer, amelynek segítségével szabad szemmel látható gerinctelen élőlények, pl. szitakötő lárvák, csigák, kagylók megfigyelésével meghatározható egy vízfolyás ökológiai állapota, az élőlények érzékenysége alapján pedig osztályozható a vízminőség. A BISEL verseny középpontja a terepi vízvizsgálat és az ahhoz kapcsolódó részletes jegyzőkönyv elkészítése, amelynek elvégzésére és az online jegyzőkönyv kitöltésére a csapatoknak 2024. május 15-ig van lehetőségük. A terepi vízvizsgálattal gyakorlati tudásra tehetnek szert és kalandos ismeretszerzéssel, vidám élményekkel gazdagodnak a diákok. A vízvizsgálat részletes bemutatása a BISEL honlapon olvasható: https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra.

 

A vízvizsgálat mellett korcsoportonként különböző online elméleti feladatsor megoldása során mérhetik össze tudásukat a csapatok. Ezeken túl lehetséges pluszpontokat is gyűjteni a csapatoknak a vízfolyás fizikai és kémia vizsgálatával, kapcsolódó programok szervezésével (pl. tanóra a patakról, kreatív foglalkozások, pataknap szervezése, cikkek megjelentetése), a vízfolyás több szakaszának vizsgálatával,  a vizsgálatok több időpontban történő elvégzésével, a terepen talált hulladék hulladékradar applikáción keresztüli jelzésével.

 

A vízvizsgálati jegyzőkönyvet, az online feladatsort és a plusz tevékenységekről szóló dokumentációkat is 2024. május 15-ig lehet kitölteni, feltölteni a BISEL oldalon.

A 2023-2024. évi versenyben a végső sorrend a vízvizsgálatért és annak jegyzőkönyvéért, az elméleti feladatsorért, illetve a pluszfeladatokért kapott pontok alapján alakul ki.

Korcsoportonként az első három helyezett munkáját kiemelten díjazzuk. A versenyt végigvivő valamennyi csapat részesül minisztériumi oklevélben.

 

A teljes versenyfelhívás a https://bisel.hu/verseny linkre kattintva érhető el.

Célunk a verseny meghirdetésével, hogy a tanulók személyes élményen keresztül fizikai, tapasztalati közelségbe kerüljenek vízfolyásaink élővilágához és a természeti környezetük mélyebb megismerése által szívükön viseljék annak védelmét.  Célunk a helyi természeti értékek megismertetése és védelme mellett a 21. századi technológia használatának elsajátítása is a környezetvédelem szolgálatában, illetve a csapatok ösztönzése arra, hogy nyissanak a szakmai világ, a helyi lakosság, helyi vezetés felé is a tudásátadás, a közös gondolkodás, tervezés, felelősségvállalás és cselekvés érdekében.

 

A versenyre történő jelentkezést segítő ”BISEL kisokos” kiadványunk a BISEL programmal és a versennyel kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza és linkekkel segíti a tájékozódást.

Amennyiben bármilyen kérdésük lenne a BISEL programmal, a versennyel kapcsolatban, küldjék meg a bisel@em.gov.hu email címre.

Töltsd le a versenykiírást

A felkészüléshez és a versenyhez sok sikert kívánunk!

 

Üdvözlettel:

A BISEL program szervezői

BISEL logo-small

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42