Miért váltottam növényi alapú étrendre (és miért kellene mindannyiunknak kevesebb húst ennie) - dr. Jane Goodall

 

 

Ez a bejegyzés dr. Goodall korábbi, a témában megjelent néhány interjúja alapján készült, melyek a cikk végén elérhetőek.

 

"Egyre világosabbá válik, hogy a hús, tejtermékek és tojás fogyasztásának megszállottsága teljesen elpusztítja a környezetet. Metánt termel, pazarolja a vizet, és káros az egészségünkre" - mondja dr. Jane Goodall.

 

(A kép forrása: Pinterest)

 

Sokan kérdezik: "Miért ez a nagy felhajtás a húsevés körül?” Számos nyomós oka van annak, hogy amit eszünk nagyban befolyásolja az egészségünket, és a világ “egészségét”, annak teljes biológiai sokféleségével együtt.

Az emberek manapság egyre több húst esznek, és ez egyre nagyobb problémát jelent. Azokban az országokban, ahol az emberek nagyobb gazdagságot élveznek, az asztalon lévő húsok a jólét szimbólumai is lehetnek. Mégis kevesen állnak meg, hogy elgondolkodjanak a túlzott húsevés káros következményeiről. Évekkel ezelőtt a nagy magyar tudományfilozófus, László Ervin azt mondta, hogy a nagymértékű húsevés bűn az emberiség jövője ellen. Milyen előrelátó volt ez a megjegyzés!

 

 

L%C3%A1szl%C3%B3%20Ervin%20tud%C3%B3s%2C

 

Három fő oka van annak, hogy miért nem kellene húst ennünk, vagy legalábbis kevesebbet:

 

A legtöbb ember nem veszi észre azt a kimondhatatlan kegyetlenséget, amelyet az állatok elszenvednek a nagyüzemi gazdaságainkban. És azok, akik tisztában vannak vele, nem igazán érdekli őket.  Sokan mondták nekem, hogy végül is az állatokat élelemért tenyésztik – mintha ez azt jelentené, hogy ők nem érző lények. Mások könyörögnek, hogy ne beszéljek nekik erről, mert szeretik az állatokat és nagyon érzékenyen érinti őket ez a téma – így bűntudat nélkül folytathatják a húsevést.

Körülbelül 50 évvel ezelőtt váltottam növényi alapú étrendre, miután az 1970-es években elolvastam Peter Singer Animal Liberation című könyvét.Ránéztem a tányéromon lévő húsdarabra, és arra gondoltam, hogy »ez félelmet, fájdalmat, halált jelképez«. Sikerült azonnal váltanom, és azonnal jobban éreztem magam, könnyebbnek. Sokan mondták nekem ugyanezt.

A túl sok vörös hús káros hatásai jól ismertek (Harvard), és a húsfogyasztás minden bizonnyal szerepet játszik az elhízás globális növekedésében is (Science Daily).

Modern hústermelésünk környezetre gyakorolt hatása igazán rémisztő. Egyrészt hatalmas erdőterületeket vágnak ki, hogy gabonát termeljenek az évente elfogyasztott állatok milliárdjainak táplálására, legeltetésre (Mongabay). Ez CO2-t bocsát ki a légkörbe, amely az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok fő összetevője.

A szubszaharai Afrikában súlyosbodó éghajlatváltozás okozta aszályok gyorsan poros, erodálódó sivatagokká redukálják a hagyományos legelőket. Hatalmas mennyiségű vizet pazarolnak el, hogy a növényi fehérjét állati fehérjévé alakítsák (TIME).

A felszíni vizek zsugorodnak, és a föld alatti víztartó rétegek is zsugorodnak (EPA) és szennyeződnek, gyakran a mezőgazdasági vegyszerek vagy az állatok által termelt állati hulladék "lagúnái" miatt. 

Aztán figyelembe kell vennünk az állatok, különösen a tehenek emésztőrendszere által termelt nagy mennyiségű metánt - sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2 (EPA).

És végül, az egész hústermelő ipar működéséhez használt hatalmas mennyiségű fosszilis tüzelőanyag óriási mértékben növeli az üvegházhatást okozó gázokat (One Greet Planet).

Mindezen okok miatt, és még sok más miatt döntöttem úgy évekkel ezelőtt, hogy növényi alapú ételeket eszem. Továbbra is arra kérem az embereket, hogy gondolják át, mit jelent ez a választás erkölcsi és gyakorlati szinten az állatok és a környezet számára. Ez az egyéni életünk megváltoztatásának választása, ami viszont hatalmas előnyökkel jár az egész emberiség és az összes többi élőlény számára, akikkel megosztjuk otthonunkat.

Az egyéni cselekvés nemcsak a legközvetlenebb módja a változtatásnak, hanem a legfelemelőbb is: amikor megváltoztatod a saját szokásaidat, úgy érzed, hogy tehetsz valamit. Hacsak az egyének nem mutatják ki, hogy törődnek az állatokkal, a környezetünkkel, a bolygónkkal, a jövővel, a politikusokat vagy a vállalatokat semmi sem ösztönzi a változásra.

 

 

Ez a bejegyzés dr. Goodall korábbi, a témában megjelent néhány interjúja alapján készült:

Why I Went Plant-Based (And Why We Should All Eat Less Meat) (janegoodall.org)

Jane Goodall Says She's "Virtually Vegan" & Plant-Based Diets Are "Very, Very Important" (peacefuldumpling.com)

Jane Goodall launches a cookbook that is good for the planet, the animals and humans - Animal Agriculture and Climate Change (animalagricultureclimatechange.org)

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42